Skijanje, voznja snowboard-a, sankanje i drugi zimski sportovi na otvorenom je zdrav napor kojim se troši jako puno kalorija pa mnogi nutricionisti savjetuje da na skijanju jedeš puno složenih ugljikohidrata, kao što su tjestenina i riža.
Umjerenim tempom skijanjem troši se približno 450 kalorija na sat, dok se kod skijaškog trčanja troši više, čak i do 900 kcal. Zbog cjelodnevnog boravka na svježem zraku i hladnoći, tijelo troši više energije da bi se ugrijalo i učinkovitije sagorijeva unesene kalorije. Stoga se na skijalištima tradicionalno jede kaloričnija hrana. Kobasice, pommes frittes, topla variva, juhe, grah...samo su dio skijaškog jelovnika.
Ishrana na zimovanju je mnogo bitan faktor te ga treba ozbiljno shvatiti.
Ipak, prema nutricionističkim zapazanjima, za skijanje, kao i za sve druge sportove kojima se troši mnogo kalorija, važni su ugljikohidrati i to oni složeni. Pojednostavljeno, tjestenina koja se učestalo konzumira na skijanju osim što je praktična namirnica, osigurava tijelu potrebnu energiju i pospješuje izdržljivost i sportsku izvedbu. Osim tjestenine, hrana bogata ugljikohidratima je i hljeb od cjelovitog brašna, riža, razne žitarice, musli i brojne prerađevine od žitarica.
Vrlo je važno redovito konzumirati doručak i ponijeti male zalihe hranjivih međuobroka na skijalište. Kao praktični međuobroci mogu poslužiti orašasti plodovi, sušeno voće, musli i energetske pločice, čokoladice i sportski napitci. Kreneš li na skijanje gladan, moguća je pojava slabosti i vrtoglavice, što dodatno potiče razrijeđeni zrak, posebice ako se radi o većim nadmorskim visinama.
Kad ste vec na zimovanju u Austriji, Sloveniji, Italiji, Francuskoj itd.. trudite se da unosite dobru hranu kako bi vas odmor bio zdraviji, a i ispunjen energijom te isti proveli bez umora.