Beč je po meni jedan od lepših gradova u Evropi. Često mu se vraćam i nekako se trudim da me put uvek navede na njega. Evo jedan mali plan ako se nalazite u ulici Marijahilferstrasse..


OBILAZAK - Centar
Kad izađete iz hotela, videćete veliko U - oznaka za podzemni prolaz i ulaz u metro. Na automatu kupiti karte za 24 ili 72 sata.
Nalazite se na stanici Neubauggase u ulici Marijahilferstrase
Vaša linija je narandžasta U3 sa ove stanice idete u pravcu Simmeringa, a silazite na 3. stanici Stephansplac.
Izlazite u strogi centar ispred Stephans katedrale. Sa Stephansplaca skrenite levo do ulice Graben, u kojoj se nalzi spomenik kugi i pije se dobra kafa, krenite pešice ka glavnoj ulici Karntner Strase tu se nalaze lepe prodacnice i kafići.
Šetnja, uz ispijanje kafa i jedenje kolača. Niz Kartner strasse u je državna opera (Vienna state opera).
Ko je raspoložen kasnije može otići do Opere i posetiti muzej opere. Obilazak u Državnoj operi podrazumeva svečane stepenice, mermernu salu i crveno-zlatnu salu za publiku. Radno vreme: do 18h; Cena ulaznice: 8, 5 eura; adresa: Operring 2
Povratak:
Od opere se skrene desno i ide se pravo do autobuske stanice Burgring. Bus 2ª, vozi direktno do naše ulice Mariahilferstrasse.
Opet šetnja, shoping, večera blizu hotela…. Predlažem:
Schnitzelwirt Schmidt, Neubaugasse 52 - bečke šnicle (Wiener Schnitzel) Zaista su odlične.
KATEDRALA STEPHANSDOM U SAMOM CENTRU
Stephansdom, Katedrala Sv. Stefana ili “Štefil” kao je Bečlije zovu, je još od 12. veka smeštena u samom centru grada grada, i sedište je Bečkog biskupa. Građena u gotcko -romanskom stilu, prepoznatljiva je po svom krovu s više od 200 000 crepova na kojem se nalaze istorijski austrijski grbovi. Južni toranj iz 15. veka visok je više od 130 metara i dugo je bio najviša građevina u Evropi. U njemu se nalaze 23 zvona, od kojih je najteže zvono sv. Marije od 20 tona, najteže u Austriji i drugo u Evropi, nakon onog u Kölnu. Severni toranj je započet, ali nikada nije dovršen.

BECKA OPERA (STAATSOPER)
Becka opera je sagradjena 1862. godine I bila je prva zgrada konstruisana u Ringu. Arhitekte, August von Siccardsburg I Eduard van der Nüll, sagradili su Becku operu u stilu francuske renesanse iako su bili pomalo kritikovani. Odbacivanje njihovog rada dovelo je van der Nülla da izvrsi samoubistvo I uzrokovalo je smrt od srcanog udara Siccardsburga. Kad je opera je zvanicno otvorena sa Mocartovim Don Djovanijem 1869. godine oba arhitekta su vec bila umrla. Spoljne statue od bronze koje gledaju na ulicu Ring predstavljaju heroizam, dramu, mastu, komediju I ljubav. Tokom bombardovanja 1945. godine opera je totalno unistena u pozaru. Restauracija je trajala deset godina. Petog oktobra 1955. godine opera je ponovo otvorena sa Betovenovim Fideliom. Becka opera se svrstava medju pet vodecih operskih kuca u svetu. Velicanstvena becka opera na Ringu, poznata je prvenstveno I najvise po svom godisnjem balu za visoko drustvo - elitu, ugoscuje Becku filharmoniju, Drzavnu baletsku trupu I mnoge svetski poznate operske pevace I dirigente.

2. dan
OBILAZAK: Dvorac Belvedere u kome se nalazi nacionalna galerija Austrije gde su izlozena najposznatija dela Klimta, Kokoschke.
Radno vreme: od 10h – 18h
Iz Marijahilferstrasse do njega je najlakše doći: Peške do stanice Neubaugasse (Bundeslander Platz) oko 1 minut. Uzeti autobus 13 A u pravcu Sudbanhof, do stanice Arsenalstrasse, i dopešačiti do ulaza u dvorac. Može i kolima. Autobusom treba 24 minuta, kolima 7 minuta (3, 5 km.)

DVORAC BELVEDERE
Dvorac Belvedere i njegove bašte spadaju u najlepše barokne ansamble Evrope. Lukas fon Hildebrant, čuveni barokni arhitekta, dvadesetih godina 17. veka, po nalogu princa Eugena Savojskog, čuvenog generala (koji je sačuvao Beč od osvajanja Otomanskog carstva), izgradio je dvorac koji se sastoji od dva dela: Gornjeg i Donjeg Belvedera, a koji su okrenuti jedan drugom na nagnutom kosom terenu. Zamišljen je kao letnja rezidencija.
Danas je čitav dvorac na raspolaganju Austrijskoj galeriji umetnosti, koja je 2004. godine proslavila stogodišnjicu postojanja. Predstavlja reprezentativnu zbirku pre svega austrijske umetnosti od srednjeg veka do danas. Pored velikog broja dela šilea i Kokoške, Renoara i Monea, koji reprezentuju austrijski rani ekspresionizam, galerija Belvedere danas je poznata po najvećoj zbirci Klimtovih dela, pre svega ikoni jugend-stila, čuvenom "Poljubcu". Ove slike se nalaze u Gornjem delu.
Srednjevekovni i barokni radovi su u donjoj palati gde su mnoge prostorije očuvane u svom originalnom izgledu.
Posle posete Belvedereu
Ko je kolima, najbolje da se vrati u hotel. Ko je išao prevozom, Centar je blizu…. do centra se ide bilo kojim tramvajem do Ringa – pravac Nusdorf Bethovengang, siđite kod Opere, desno je glavna ulica Kartner strasse ili je najbolje tu uzeti tramvaj broj 2 i obiđete ceo krug takozvani Bečki Ring u pravcu Rathausa. U tom obilasku videćete zgradu parlamenta, Burgteatar… Siđete da vidite Karlovu crkvu na Karlsplatz-u i to vam je poslednja stanica tramvaja.

RING STRASSE – obići je tramvajem broj 2 (krug dvojkom), mislim bukvalno sesti na tramvaj i obići krug.
Najpoznatija bečka ulica RING STRASSE okružuje centar grada. Šezdesetih godina 19. veka car Franjo Josip je dekretom 'To je moja volja' naredio rušenje zidina ukrug (sada se tu nalaze tramvajske šine po kojima ide čuveni tramvaj br. 2), i na tom mestu car je označio gde će tačno biti koja građevina, kako bi pokazao moć monarhije. Za 10 godina izgrađene su zgrade Opere, Gradske skupštine, Fakulteta, Palate pravde, Parlamenta, parkovi Stadtpark, Rathauspark, kao i spomenici Geteu i Šileru. Vozeći se ovim tramvajem u krug (sa trga Marije Terezije u pravcu Rathauza) možete videti najznamenitije građevine Beča, na primer:
Parlament: Podignut je 1871. u klasicističkom stilu. Spona sa izvorištem demokratije postignuta je formom. Glavni trakt sa osam korintskih stubova podseća na grčke hramove. Parlament je danas sedište Nacionalnog saveta i Saveta država članica. Kao mesto demokratije otvoren je za posetioce.
Burgteatar: za izgradnju Burgteatra koji je trebalo da zameni staro dvorsko pozorište na Mihaelerplacu, vezane su mnoge priče i skandali. Kada je krajem 19. veka trebalo da svečano bude otvoren novi Burgteatar preko puta skupštine, glumci koji su došli da vide novu pozornicu bili su šokirani. Nestalo je kamenog, intimnog stila nekadašnje pozornice. Pored toga ni akustika nije bila dobra, a iz nekih redova bina se nije ni videla. "U Burgteatru se ništa ne čuje i ne vidi", pročalo se tada po Beču. Navodno je glumica Katarina Šrat intervenisala kod cara Franje Josifa da se uradi kompletna rekonstrukcija, koja je potom usledila i trajala gotovo deset godina. Danas se Burgteatar smatra vodećom pozornicom na nemačkom govornom području.
Каrlova crkva – Verovatno najznačajnija sakralna barokna građevina u Beču. Godine 1713. u Beču je besnela kuga. Kada je prošla, jedan od najpoznatijih baroknih arhitekata, Johan Bernard Fišer fon Erlah podigao je po nalogu Karla VI 1715. godine u znak zahvalnosti svecu, zaštitniku od kuge, Karlu Boromeju. Završio ju je Erlahov sin, Jozef Emanuel. Spiralni reljefi na dva stuba, urađeni po uzoru na Trajanove stubove u Rimu, predstavljaju scene iz života svetog Karla.

Ako ste sišli da vidite Karlovu crkvu vraćate se u hotel sa Karlplatza.
- Uđete u metro U4, pravac Hutteldorf. - Siđete na stanici Kettenbruckengasse 2 minuta. - Izaći će te na ulicu Kettenbruckengasse. - Čim pređete veliku ulicu Linke Venzeile idite pravo i tu ste. Ponovo u Marijahilferstrasse. Uveče možete u Grinzing na večeru. Dobari i nadalekočuveni restorani su Hojrige. Hojrige se nalaze u Grincigu.
Do Grinciga se stiže:
- Iz hotela ponovo sa U3 do Volkstheatra, - onda ljubičastom linijom (na drugoj stanici siđete – Schottentor-universitat), - a zatim tramvajem broj 38 do kraja. - Naravno kolima je puno jednostavnije.
Dobro se jede a cene su Ok.
Možda zamoliti recepcionara da Vam rezerviše sto.

3. dan
I VARIJANTA OBILASKA: Ko nije video HOFBURG I SISI MUZEJ TO OBAVEZNO MORA DA POSETI!!!
Treba obavezno iskoristiti vreme za posetu i obilazak dvorca Hofburg (Sisi muzej, Carski apartmani, Srebrnarnica – cena ulaznica je 17e po osobi). Za carsku riznicu je ulazak na druga vrata i posebno se plaća 9e. Dvorac Hofburg je u samom centru Beča. Carica Elizabeta žena cara Franca Jozefa od milja zvana Sisi obeležila je Beč tog vremena.
Iz hotela do Hofburga najlakše je doći:
Uđete u metro kao juče na istoj stanici Neubauggase. U3 narandžasta linija. Sa stanice Neubauggase, u pravcu Simmeringa, silazite na 2. stanici Herrengase. Tu je odmah dvorac Hofburg, postoji putokaz čim se izađe iz metroa.
Kad završite posetu muzeju i riznici, prođete kroz carska vrata, i u pešačkoj zoni ste. Za lakšu orjentaciju idete prema Kohlmarkt ulici.
Hofburg
Hofburg palata ili Imperijalna palata bila je nekada dom austrijskih Habsburgovaca 600 godina. Prvo utvrđenje je uzdigao kralj Otakar Premist u 13. veku i njemu je svaka nova generacija nešto dodavala dok nije postao monumentalna struktura kao što je danas.
Kao što sadrži prostorije predsednika, palata sada sadrži i 22 odvojena muzeja, Nacionalnu biblioteku, Augustinijanovu crkvu iz 14. veka, poznatu špansku školu jahanja i kraljevsku kapelu, gde svake nedelje peva Hor Bečkih dečaka, još od 1498. Nemoguće je obuhvatiti sjaj svega ogromnog što se prikazuje u Hofburgu, tako da posetioci moraju da odaberu.
Razgledajte privatne odaje cara Franca Jozefa Prvog (vlad. 1848-1916) i njegove supruge, lepe carice Elizabet, zvane Sisi. Carski escajg može se videti u Srebrnoj komori, a nikako se ne sme izostaviti Riznica blaga sa jedinstvenim krunskim draguljima.
Najpopularniji muzeji su Kaiserapartmani, koji vode posetioce u obilazak Kaiserskih imperijalnih apartmana. Ne treba nikako propustiti da se vidi Trezor, u kome je smeštena fenomenalna kolekcija juvelirskih kruna, uključujući i krunu svetog Stefana koja datira unazad još iz 12. veka i sve krune koje su koristili mađarski i austrijski Kaiseri. Srebrni i porcelanski trezor sadrži ručno slikani porcelan iz svih krajeva sveta.

I naravno najvažniji SISI muzej, koji se takođe nalazi u okviru Hofburga.
Sisi ili Elizabeta je bila žena Cara Franca Jozefa. Bila je najlepša vladarka Evrope i najlepša žena sveta, ali joj blagostanje i lagodan život nisu pomogli da se oslobodi duboke tuge koja ju je pratila celog života. I dan danas je Beč inspirisan njenim likom. Videćete ga svuda. Vrlo zanimljiva biografija, i iz tog razloga poseta ovom muzeju je nezaobilazna.

Radno vreme: svakog dana od 9:00 do 17:00 časova.
3. dan
II VARIJANTA OBILASKA:
Prirodnjački muzej (NATURHISTORISCHES)
Siđite na stanici Volkstheatar itu ste kod Museumsplatz-a. Obići prirodnjački muzej: jedan od nezaobilaznih muzeja zbog svog najpoznatijeg eksponata, čuvene Vilendorfske Venere, čija se starost procenjuje na nekih 25. 000 godina. Pored zooloških departmana ima i geološko-paleontoloških postavki, ali i fosilnih ostataka praistorijskih biljaka i životinja.
ili
Мuzej istorije umetnosti (KHM): Моnumentalna građevina na trgu Marije Terezije podignuta je 1891. godine kao spomenik habzburškog negovanja umetnosti. Arhitekte Gotfrid fon Semper i Karl Hazenauer izabrali su za to forme italijanske renesanse. Ovaj muzej se zbog svog umetničkog blaga ubraja u najveće i najznačajnije svetske muzeje. Njegovih osam različitih zbirki obuhvataju eksponate iz starog Egipta, stare Grčke, srednjeg i novog doba do 1800. Težište je na umetnosti renesanse i baroka. U Galeriji slika ovog muzeja nalazi se najveća zbirka Eruhelovih platna, kao i remek dela Rubensa, Rembranta, Rafaela, Direra, Ticijana i Tintoreta. Pored Bruhelovih slika, Muzej je poznat po čuvenoj "salijeri", slaniku firentinskog zlatara i skulptora Benvenuta Čelinija, koja je, na žalost, nedavno ukradena iz Muzeja istorije umetnosti.
Ovi muzeji se nalaze na Trgu Marije Terezije jedan preko puta drugog.
Ako iz muzeja idete pravo u hotel blizu vam je stanica Volkstheatar. Opet pratite narandžastu liniju U3, idite u pravcu Ottakring-a, na sledećoj Neubauggase stanici silazite, tu je hotel. U blizini je Nord see, restoran sa brzom ribljom hranom Ukoliko ste još za šetnju, posle posete nekom od ovih muzeja možete videti:
Hundertvaserova kućau (HUNDERTWASSERHAUS): Svoj umetnički kredo - Živeti u skladu sa prirodom - Hundertvaser je realizovao upravo kroz ovu građevinu. Negirajući postojeće standarde u arhitekturi, Hundertvaserova kuća postala je jedna od znamenitosti grada. U Beču postoji i Hundertvaserov brod kojim se leti obilaze umetnikovi projekti u Beču.
Do nje stiže: Sa museum platza idete do stanice Volksteatar, zatim uzmete metro U3-pravac Simmering. Silazite na stanici Landstrasse-Wien Mitte i idete još malo peške do Kegelgasse 35. Sve ukupno se stiže za 15 minuta.
U Ulicu Marija Hilfer strasse se direktno vraćatelinijom U3- pravac Ottakring do naše stanice Neubaugasse
Popodne iskoristite za shoping oko hotela u Mariahilfer Strase.

UVEČE: Uveče možete metroom do Rathaus plaza, gde je otvoreno fenomenalno klizalište. Zimi do sredine marta. Rathaus je Bečka skupština. U gotskom stilu dizajnirao je Fridrih von Schmit, krajem 19. veka. Na vrhu tornja ove gradjevine nalazi se Rathausmann, simbol Beča. Ispred zgrade nalazi se veliki park – Rathauspark u kom je pomenuto klizalište jaaako veliko.
Od hotela do Rathaus platza idete narandžastom linijom U3 1 stanicu do Volkstheatra, a zatim 1 stanicu ljubičastom linijom U2 do stanice Rathaus, u pravcu prema Schwedenpl.
Radno vreme od: 09 -23h Cena: 5, 5 eura (last minit u 22 h 3 eura)
Večera u nekom restoranu blizu hotela ili na samom klizalištu.

3. dan
III VARIJANTA OBILASKA: DVORAC ŠENBRUN
Obavezna poseta čuvenom dvorcu Schoenbrunn ( cena izleta sa cenom ulaznice 15 e po osobi), gde ćete obići čak 40 soba Austrijske carske porodice, uredjenih po ukusu Marije Tereze u XVIII veku. Šetnja parkom koji okružuje dvorac i poseta vidikovcu koji se nalazi na uzvišenju iznad dvorca. Na ulazu ćete dobiti tačan opis šta koja soba predstavlja, i lako se prati.
Do Šenbruna se dolazi:
Sa vaše stanice Neubauggase, žutom U3 linijom idete u pravcu Simmeringa, do stanice City Air terminal (Landstrase/Wien Mitte). Tu presedate na zelenu liniju U4, u pravcu Hutteldorfa. Silazite na stanici Schonbrunn.
Šenbrun palata Radno vreme: svaki dan od 8. 30 do 17:00 časova.

Fantastična Šenbrun palata je nekeda korišćena kao letnja rezidencija Habsburgovaca od 18. veka. Smešten u okviru prelepe bašte, ova ogromna, simetrična struktura je sve ono što ste ikad zamišljali kako imperijalna palata treba da izgleda. Izlet po palati pruža posetiocu šansu da vidi sjajnu galeriju baroknih i rokoko državnih soba i da se divi poznatim freskama na plafonu Velike galerije i u Holu ogledala, gde je Mocart nekada svirao.
Ogromne bašte su privlačne i meštanima i turistima, uključujući i zološki vrt i lavirint. U okviru ovog prostora je i deo za održavanje koncerata klasične muzike u toku letnje sezone.
Dvorac Šenbrun, podignut je kao austrijski pandan Versaju po nalogu cara Leopolda I. Započet je po konceptu Johana Bernarda Fišera fon Erlaha 1696. godine. Gradnju je posle njegove smrti nastavio Erlahov sin. Završen je u doba carice Marije Terezije. Bio je omiljena letnja rezidencija carske kuće. Zajedno sa ostalim zgradama čini barokni kompleks. U Šenbrunu, gde je Mocart nastupao i kao dirigent, redovno se održavaju koncerti klasične muzike, na kojima se mogu čuti najlepše Mocartove i Štrausove melodije. Ovo istorijsko jezgro, centar Beča, nedavno je proglašeno svetskom kulturnom baštinom.
4. dan
Vraćanje kući u doba u koje rešite, natanane posle laganog ispijanja kafe u nekom od brojnih Bečkih kafea. I da ako je lepo vreme, možda stignete da obiđete i Prater. Zabavićete se u luna parku, možete ručati u nekom od restorana i obavezno se provozajte čuvenim Točkom, kako bi videli Dunavski toranj.
Mocartovu kuću, Muzej Albertina (gde takođe ima Klimtovih slika), Frojdovu kuću, Dunavski toranj koji na vrhu ima restoran i kreće se, tako da lepo možete videti ceo Beč na dlanu itd..