Zlatni Pjasci su mjesto koje svakako treba posjetiti. Mjesto je izuzetno lijepo uredjeno i sadržaji su prilagodjeni svim generacijama koje ovo mjesto posjete. Bugari su ljubazni ljudi i trude se na svaki način da se osjećate ugodno.


Dobro razumiju naš jezik pa nemate potrebe da komunicirate na engleskom, kojeg oni dobro znaju.
Plaže su lijepo uredjene (duga nekoliko kilometara) sa sitnim, zlatne boje pjeskom, beskrajno čiste i uredne sa sadržajima za zabavu kao što su skuteri, banane, pedaline itd.
Na zelenim površinama zabranjeno je ležanje, kao i bacanje otpadaka na plaži koje se strogo kažnjava. Kafići i restorani su priča za sebe, jer svaki je osmišljen i uradjen posebno i atraktivno.
Postoje i brojna casina i ostali vidovi lutrija i zabave za posjetioce, kao i za djecu razne atrakcije. jedina mana od ove godine je što su znatno podigli cijene, tako da se previše ne iznenadite ako vam neko kaže da je Bugarska jeftina.
Nije ni preskupa, ali je u odnosu na 2009-2010 povecala cene za oko 20-30%.
Medjutim, opet je ovo jedna od jeftinijih destinacija, pogotovo za mlkade koji su zeljni provoda.
Na primjer pivo je 1-1,5 eur, sokovi su po 1-1,20eur, a da ne nabrajam dalje, prosecna ocena od 1-10 po odnosu (Cena/kvalitet) = jaka 8-ca.
Nesto o Bugarskoj:
Bugarska je u dalekoj prošlosti bila deo vizantijskog carstva. U IX-X veku Bugarska doživljava veliki uspon za vreme cara Simeona. Kasnije je Bugarska bila na liniji kretanja Otomanske vojske. 1908. godine država dobija nezavisnost. Učestvovali su i u balkanskim ratovima. Zahvatili su je i I i II Svetski rat. Bugarska je bila zahvaćena periodom komunizma. 1991.godine Bugarsku zahvataju ekonomske i industijske reforme.
Transport:
Nas izbor je uvek bio avion, a jedina agencija koja ga je nudila je bio Kon Tiki, dok sada morate sami da se snadjete za prevoz ako putujete preko njih, shto je apsolutno besmisleno jer hotel mozes i sam da obezbedis preko interneta.
Ostale agencije nude samo autobus, ali kako smo saznali od prijatelja put je ok, ravan, stigne se za 12h. Pa tako ove godine, i mi idemo autobusom, preko Argus toursa.
Sto se tice ''lokalnog prevoza'', tj. turisticke atrakcije, tu je dosadni vozic koji samo ide gore dole, i pici ko lud, tako da morate da bezite s puta, na kome uvek ima dosta, ali dosta setaca.
Plaze:
Plaza je divna, dugacka, siroka, pesak prelep, sitan, a more cisto i slano u dovoljnoj meri, ponekad se desi da ima talasa, ali ne velikih.
Lezaljke i suncobrani se naplacuju 6 leva (jedan evro je 1. 95 leva).
Ima malo Srba, ali nije da ih nema, uglavnom su to Nemci, Norvezani, Svedjani, Poljaci, Englezi, Rusi, a ima i Amerikanaca i sl.
Na plazi ne sede jedni drugima nad glavama, vec je sve lepo rasporedjeno, jer kao sto rekoh plaza je velika i cista. Nije toliko vruce, a voda je taman, ni hladna, ni topla.
Zabava - nocni zivot:
Prepuno je devojaka koje bukvalno vuku muskarce, prostim recima skoro pa prostitutke. Upadljive su jer su susta suprotnost od devojaka iz letovalista, koje su poptuno slatke, prirodne i plave, jer ovaj kraj obiluje skandinavskim tipovima.
One se pretezno nalaze u blizini nekih objekata za mlade, poput diskoteka, uzivo muzika itd..
Nisu toliko naporne ranije, ali tamo posle ponoci sve ide zustrije.

Muskarci su svi lepo obuceni, veseli, kako bi nasi rekli prijatni mladici, ali u normalnom fazonu, neuobrazeni koji pricaju sa svima fino i opusteno, i ne iscudavaju se kada vide ljude, kako da kazem, u svom fazonu, jer je kod njih to normalno oblacenje, a kod nas atrakcija.
Prepuno je diskoteka, kafica, restorana, klubova za svim vrstama muzike pa cak i domacom rok i narodnom muzikom.
Slicni su nama i vole uzivo muziku!
Prodavnice i marketi:
Prehrambenih ima dosta, pogotovu vecih marketa.
Moze sve da se nadje, bukvalno od vakumirane hrane, raznih vrsta mesa, sireva i sl. do slatkisa.
Prodaju i med u zemljanim posudicama, sto turisti masovno kupuju.
Uglavnom, ima mnogo vise vrsta hrane, nego u nasim marketima.
Sto se tice prodavnica odece, ima ih duz citavog setalista, pogotovo tezgi sa suvenirima u delu neposredno od plaze.
Tacno je odredjeno gde se sta nalazi. Prodavci hoce da snize cene, ako insistirate, naravno. Slobodno se cjenkajte.
Opasnost:
Od lopova i pljackasa ne treba da se plasite, jer nista od onoga cime vas prepadnu vodici u agencijama, nije nista drugacije, nego u bilo kojoj drugoj zemlji.
Jedino sto moze biti opasno su lutalice, kojih ima pri kraju letovalista, kod Berlin golden Beach-a, koji je inace prelep, pa ne zelim da vas odvratim od njega, ali tu je blizu kao neko pristaniste i malo je pusto, pa protrce i oni nocu setalistem. Ali, to je bilo samo jedne godine.
Sad je to vec sredjeno i psi su odvedeni.
Jedina opasnost je ovde da vam supruga ili decka ne mazne koja Bugarka koje su izuzetno zgodne i lepe, a sto se tice onih za novac, to ne brinite.
Izleti i propratni program:
Agencije nude posetu Delfinatijumu, sto nama nije bilo interesantno, mada deci jeste, vodenom parku i tu je i Varna, mali gradic, odnosno luka.
Moze se i tamo letovati, ali plaza nije nesto.
Super je za shopping, mozete kupiti u Diselu i ostalim firmiranim prodavnicama jeftiniju garderobu.
Voznja od Pjasaka autobusom traje 20 min do pola sata, i kosta 2 leva, i obavezno kupujte kartu, jer ima konduktera.
Mi smo se u povratku izgubili, pa nismo znali na kojoj stanici da izademo u Pjascima, i jedva se sporazumeli sa vozacem kome engleski nije nista znacio.
U sv. slucaju treba da se ode i vidi gradic, i proba njihov sladoled, koji je veliki, a ukusan!
Treba obici i njihovu crkvu, koja je uvece osvetljena, prava atrakcija...
Ove godine smo se opredelili za hotel Astoria Palace, u centru letovalista, preko domacih agencija, pa se nadam da ce biti ne manje lepse nego prethodnih godina.
Cak sam videla na slikama, da je dosta izgradeno, imitacija ajfelove kule, je u sred setalista smestena.
I da ne zaboravim stvar koja mene uvek najvise zanima kada se interesujem za neko letovaliste, to je da li je porodicno, ili mladalacki razuzdano, Pjasci su za sve generacije.
Pruzaju pogodnosti i zabavu za svakoga.

Ko bi rekao da o ovom letovalistu ima toliko da se kaze, ali svake godine desi nam se nesto drugacije.
Ovo je samo pocetak, jer su Bugari shvatili kako da sto bolje iskoriste ovo letovaliste!
Vrijedi svaku paru.