Redovni servis i provjera opreme za skijanje itd.. ne samo da će utjecati na kvalitetu skijanja nego će uveliko pridonijeti sigurnosti skijaša te trajanju vaše opreme.
Najmanje što možemo učiniti je to da redovito provjeravamo i servisiramo opremu te je pravilno uskladištimo izvan sezone kad je koristimo.


Skijaši rekreativci će svoje skije, naravno uz održavanje, moći upotrebljavati od 120-200 skijaških dana dok će ista skija svoju prvobitnu kvalitetu zadržati 70 do 80 skiijaških dana nakon čega dolazi do zamora i popuštanja materijala.
Kod pancerica vijek trajanja je približno jednak kao i kod skija pa je preporučljivo uz nove skije kupiti i nove pancerice.
mali servis uključuje:

- brisanje klizne povrsine i rubova odozgo i sa strane
- strukturiranje klizne povrsine i mazanje voskom
- kontrola i podmazivanje vezova na skijama, snowboardu itd..

veliki servis uključuje:

- brušenje klizne povrsine i rubova odozgo i sa strane
- strukturiranje klizne povrsine i mazanje voskom
- kontrola i podmazivanje vezova

Vosak i upotreba:

Skije je potrebno namazati voskom (specijalnim za tu namjenu, sa visokim udjelom flora), kako bi skije što bolje klizale po snijegu. Vosak smanjuje mogućnost oštećenja i cuva osjetljivu povrsinu. Ako je skija suha, povećava se mogućnost oštećenja. Vosak će se zadržati na skijama 2 do 3 dana, iako nije loše voskanje vršiti nakon svakog skijaškog dana. Izbor voska vrši se ovisno o stanju i temperaturi snijega.
Vosak razlikujemo prema bojama i namjeni, iako to nije uvijek pravilo (ovisi o proizvodjaču, npr. zelena i plava su za hladan snijeg i niske temperature, dok crvena i žuta služe za vlažan snijeg i više temperature i sl.).
Vosak možemo naći u više oblika: kruti vosak koji koriste ski servisi je najkvalitetniji i najbolje prianja za bazu skije dok će vosak u pasti ili spreju koristiti skijaš koji sam uredjuje skiju (uz napomenu da je pasta bolja od spreja, jer manje oštećuje bazu skije).

Radnje nakon skijaške sezone...

Nakon skijaške sezone skije treba očistiti i nanijeti vosak toplim postupkom. Tako smanjujemo mogućnost koroziranja klizne povrsine i rubova. Ukoliko nemate druge mogućnosti, skije barem operite i osušite. Vezove takodjer očistite i popustite, te ih zatim poprskajte zaštitnim sprejom.