Postoji nešto u vezi sa zamkovima što nam uliva strahopoštovanje, a u isto vreme na nežan način nam dodiruje romantičnu stranu koja čuči u svakom od nas. A ako imate želju da posetite neke od najboljih zamkova na svetu, onda bi Evropa trebalo da bude vaš izbor, jer ovaj kontinet ima i više nego što je potrebno za pokazati. Uz pomoć sajata stumbleupon.com izdvojili smo za vas 25 najboljih dvoraca širom Evrope od kojih svaki zaslužuje podjednaku pažnju.

1. Nonšvajnštajn  Nemačka
Za mnoge koji ovaj zamak ugledaju prvi put, imaju neki neobjašnjivi osećaj da ima Nonšvajštajn ipak izgleda poznato. Razlog tome je što ovaj zamak mnogo podseća na onaj Diznijev na Floridi. Štaviše, neki veruju da je Diznijev izgrađen po uzoru na “pravu stvar” u Nemačkoj. Jedna stvar je sigurna, ovaj masivni dvorac zaista oduzima dah. Sagrađen je početkom 19. veka u mestu Švangau u bavarskim Alpima.
 
2. Peles  Rumunija
Poznat kao jedan od najlepših zamkova u Evropi, Peles se nalazi na veličanstvenim Karpatima blizu mesta Sinaja u Rumuniji. U zamku postoji 168 soba, ali samo 35 su na raspolaganju posetiocima. Preporučujemo da obiđete sobe “Holul de Onoare”, “Sala Mare De Arme”, “Sala De Teatru” i “Salonul Turcesc”. Nažalost, ture sa vodičima dostupne su samo za prizemlje i prvi sprat. Zamak Peles definitivno spada u “must see” destinaciju tokom posete Rumuniji.
 
3. Bojnice  Slovačka
Zamak Bojnice nalazi se u istoimenom mestu u Slovačkoj i jedan je od najviše očaravajućih romantičnih zamkova u Evropi. Zamak datira iz 12. veka i dom je jednog od najpoznatijih i najpopularnijih muzeja u Slovačkoj. Takođe nudi druge interesantne atrakcije i domaćin je mnogih festivala. U ovom prelepom zamku je takođe moguće i organizovati venčanje.
 
4. Koka zamak u Španiji
Sagrađen u 15. veku od strane nadbiskupa Seviljskog, neverovatni “Castillo de Coca” smatra se jednim od najboljih u Španiji. Kao odličan primer gotskog i “mudéjar” stila, Koka zamak možete pronači u gradu Koka u španskoj pokrajini Segovija. Ture sa vodičima organuzuju se za razgledanje eksterijera, enterijera i muzeja, veoma su pristupčne i, svakako, veoma preporučljive.
 
5. Bordik u Škotskoj
Smešten na ostrvu Aran u Škotskoj, ovaj zamak jedan je od najstarijih. Njegovi koreni datiraju iz vremena Vikinga, a u suštini je i izgarđen za odbranu od njih. Tvrđavu je podigao engleski vojvoda Hamilton, i tokom vekova, generacije familije izdigle su zamak na njoj. Godine 1957, poslednji naslednik Hamiltona odustao je od dvorca i posetioci mogu sada obilaziti ovo istorijsko mesto. Pored značajne umetničke zbirke, tu se nalazi i “rhododendron” kolekcija u bašti koja je poznata širom sveta.
 
6. Veliki Tabor u Hrvatskoj
Sagrađen u 12. veku, a sada pod protekcijom UNESKA kao deo njegove Svetske baštine, zamak Veliki Tabor nalazi se u prelepom regionu - Zagorje u Hrvatskoj. Dvorac je nekada bio u vlasništvu porodice Ratkaj i slikara Otona Ivekovića. Sada se nalazi u vlasništvu države i koristi se kao turistička atrakcija, muzej, domaćin Tabor filmskog festivala i ostalih kulturinih događaja.
 
7. Ksiaz  Poljska
Takođe znan i kao Biser Donje Šlezije, Ksiaz zamak podignut je u 13. veku od strane Bolka I Strogog. Zamak je tokom godina mnogo puta bio rušen i obnavljan. Jednom je bio konfiskovan od starne nacista, a potom ga je okupirala Crvena armija. Ture sa vodičima za turističke grupe i individualce dostupne su u proleće i leto između 9.00 i 17.00 sati od ponedeljka do nedelje.
 
8. Bran u Rumuniji
Originalno izgrađen od strane vitezova Tevtonskog reda 1212. godine, Bran zamak nalazi se odmah na ulasku u istoimeno mesto, u istočnoj Evropi u Rumuniji. Smešten na brdima, ovaj slikoviti zamak tesno je povezan sa legendama o Drakuli, i preobražen je u muzej koji je veoma popularan među turistima koji posećuju ovo područje.
 
9. Linkoln  Engleska
Linkoln zamak nalazi se u mestu Linkolnšire i sagrađen je 1068. godine. Kao i većina drugih zamkova u Evropi, zagazio je duboko u istoriju ali sa razlikom što je jedan od ukupno dva zamka u zemlji koja su originalno izgrađena na dva brda. Više od toga, Linkoln zamak bio je i dom Vilijema Osvajača.
 
10. Eltz  Nemačka
Zamak Eltz nalazi se na brdu između Kobleca i Trira u Zapadnoj Nemačkoj. To je jedan od najbolje očuvanih srednjevekovnih zamaka u Nemačkoj i bio je u vlasništvu iste porodice preko 800 godina. Preporučujemo da ovaj zamak posetite uz pratnju turističkog vodiča što košta oko osam evra za odrasle i 5.50 za decu. Eltz Zamak otvoren je od aprila do novembra i može se posećivati tokm dana između 9.30 i 17.30 sati.
 
11. Saint-Michel  Francuska
Još jedan upečatljiv zamak u Evropi, Mont Saint-Michel blizu Normandije nikada ne omane u tome da vas impresionira. U stvari se smatra i srednjevekovnim čudom zbog činjenice da je sagrađen na vrhu stene. Mont Saint-Michel originalno je bio opatija i služio je kao popularna destinacija među hodočasnicima. Danas, ovaj zamak predstavlja jednu od najpopolarnijih turističkih atrakcija u Francuskoj.
 
12. Malbork Poljska
Uvršten u Svetsku baštinu 1997, Malbork zamak podignut je u Pruskoj 1274. godine, takođe od strane vitezova Tevtonskog reda. Danas, oavj prelepi primer gotike možete posetiti tako što ćete krenuti na kraći put od sat vremena od mesta Gdanjsk u Poljskoj. Malbork zamak pruža veličanstvene turističke ture uz pratnju vodiča, stalne i privremene izložbe, kao i arhivske eksponate.
 
13. Frankenštajn u Nemačkoj
Ovaj zamak je toliko poznat zbog mitova i priča koje ga okružuju. Više od ovih legendi, Frankenštajnov zamak ima sopstvenu realnu istoriju. Otkrijte čari ovog misterioznog zamka sami i uživajte u tome kako Frankenštajn oživljava.
 
14. Eger Mađarska
Zamak Eger jedno je od mađarskih najpopularnijih turističkih mesta i veoma je vredno posete. Ovaj zamak nalazi se na oko 90 minuta vožnje vozom iz Budimpešte. Njegova istorija datira iz 13. veka, a poznat je po tome što je “stao na put” invaziji velike turske vojske 1552. godine. Unutra se nalaze četiri odlična muzeja, kao i ostale veoma interesantne izložbe koje možete pogledati.
 
15. Vindzor Engleska
Ko još nije čuo za Vindzor zamak? Smešten u engleskom okrugu Berkšir, Vindzor zamak jedan je od najvažnijih i savršeno održavanih zamkova u svetu. Naravno, prepoznatljivi engleski čuvari koji neće ustuknuti prisutni su i ovde. Čak bolje, zamak je čudnovati mali grad za sebe sa svim “engleski neobičnim” stvarima koje se ovde mogu videti i pronaći.
 
16. Trakai Litvanija
Smešten u mestu Trakai u Litvaniji, Trakai zamak briljantan je primer gotske arhitekture. U stvari, tamo se mogu videti čak dva dvorca - jedan na ostrvu, a drugi na obali jezera Galvė. Ovaj zamak dom je izuzetnog muzeja koji je ispunjen litvanskim artefaktima i ostalim interesantnim objektima koji su otkriveni u temeljima dvorca. Dnevni izlet iz Viljnjusa do Trakai zamka svakako se preporučuje svim posetiocima Litvanije.
 
17. Spiš u Slovačkoj
Protežući se unazad u 12. vek, zamak Spiš jedan je od najvećih srednjevekovnih zamaka u centralnoj Evropi i nalazi se iznad grada Spišské Podhradie. Zamak je proglašen nacinalnim spomenikom 1961. godine i nekada je bio posed u vlasništvu kraljevske porodice. Spiš dvorac deo je i Svetske baštine UNESKA.
 
18. Hohensalzburg u Austriji
Sagrađen 1077. godine od strane nadbiskupa Gebharda, Hohensalzburg zamak nalazi se u slikovitom austrijskom gradu Salzburgu i njegova je najveća turistička atrakcija. Ova masivna tvrđava sedi iznad grada na brdu Festungsberg i predstavlja jedan od najvećih srednjevekovnih zamkova u Evropi. Ture sa vodičima organizovane su na čak osam jezika, ali možete izabrati da i sami istražujete ovo utvrđenje tokom vašeg slobodnog vremena u Austriji.
 
19. Kanterberi u Engleskoj
Još jedan veoma, veoma star dvorac, Kanterberi zamak sagrađen je u davnom 3. veku. Kao i kod većine ostalih zamkova, i Kanterberi zamak nadograđivan je tokom vekova. I iako ovaj zamak nije više “netaknut”, i dalje je čudo koje se dobro drži.
 
20. Predjamski grad u Sloveniji
Sagrađen na prirodnim stenovitim formacijama u Sloveniji, Predjamski zamak veoma je popularna destinacija u ovoj oblasti. Sada je muzej koji prikazuje život različitih srednejvekovnih vlastela, a najpoznatiji vladar bio je Erazmo Jamski. Predjamski zamak dvaput je obnavljan, nakon rata i prirodne katastrofe. Ovaj upečatljivi renesansni dvorac skroman je u svojoj lepoti, ali se svakako može staviti na “must see” listu za entuzijaste. U avgustu svake godine se na prostoru ispred tvrđave odigrava Erazmov viteški turnir koji okuplja moderne vitezove iz Slovenije i sveta.
 
21. Pembrok u Velsu
Smešten na obalama reke Estauri, Pembrok zamak ima tunele, prolaze i stepenice koje posetioci mogu istraživati tokom svoje posete. Ljubiteljima dinastije Tjudor takođe će se dopasti činjenica da je ovde rođen Henri Tjudor. Još jedan plus: zamak je uglavnom netaknut.
 
22. Hunjadi u Rumuniji
Kaže se da je dom dugovečnih duhova, Hunjadi zamak je relikt Hunjadi dinestije smešten u Rumuniji. Takođe poznat i kao dvorac Hunedora, ova veličanstvena struktura sagrađena je u 14. veku u stilu gotike i poznata je kao dom Vlada III koji se zatvporio ovde na sedam godina, pre nego što je zbačen sa prestola 1462. godine.
 

23. Versaj u Francuskoj
Versajski dvorac provobitno je izgrađen kao lovački dom Luja XIII. Ubrzo potom, loža je nadograđena do zamka na zahtev njegovog sina Luja XIV koji je dvorac pretvorio u sedište kraljevskog dvora i francuske vlade. Danas, Versaj je jedan od najprestižnijih spomenika svetske baštine. Kraljevski apartmani, dvorana s ogledalima i kapela su poznati po veličanstvenosti svoje dekoracije koja je predivno preuređena, kao i prekrasni vrtovi u francuskom stilu, koji su dom za više od 400 mermernih i bronzanih statua i predivne fontane. Tokom godina, dvorac je rastao i preuređivan je u ono što predstavlja danas.
 
24. Kirenia na Kipru
Lociran na slikovitoj severnoj obali Kipra, Kirenija zamak sagrađen je na istočnoj strani gradske luke. Preživeo je nekoliko manjih opsada i četvorogodišnji rat, ovaj zamak iz 16. veka jedna je od glavnih turističkih atrakcija u ovoj oblasti bogate istorije.
 
 
25. Praški zamak u Češkoj
Ovaj zamak predstavlja ponos češke prestonice. Praški zamak bio je centar državne istorije dugo vremena i nastavlja da predstavlja simbol svoje borbe. Zamak, koji je poznat i kao jedan od najvećih u svetu, sagrađen je u 9. veku i opstao je do danas. Možete obići zamak preko tura sa vodičem, svakog dana od 9.00 do 17.00 sati. Ture se oragnizuju na šest jezika: češki, engleski, nemački, italijanski, ruski i španski.
izvor: superodmor.rs