Priroda je zaista bila blagonakolna prema ovom ostrvu podarivši mu ono najbolje u pravom smislu.
Ostrvo je prepuno divnih plaža posebno na istočnoj i jugoistočnoj strani sa bezbroj uvala koje ukoliko želite sve da obiđete, potrebno vam je mnogo više vremena od desetak dana koliko ste na ljetovanju..


S toga je neophodno iznajmiti auto da biste videli što više od onoga što vam ovo ostrvo pruža.
Po meni najlepša plaža na ostrvu je Es Trenc, udaljen 35 km istočno od Palme i jako mi je žao što sam samo dva dana provela kupajući se na njoj, prosto kao da nisam dovoljno uživala u njoj.
Ali ovo ostrvo zahteva aktivan odmor, pa ukoliko želite da vidite što više, nemoguće je provesti više dana u istom mestu.
Kada krenete u untrašnjost ostrva imačete priliku da vidite živopisna tradicionalna sela koja su jako lepa i ineresantna za razgledanje i fotografisanje.
Najpoznatije tradicionalno selo je svakako Valldemossa, smeštena na zapadnoj strani ostrva u planinskom delu na oko dvadesetak kilometara od Palme.
Ukoliko posetite Majorku nepropustite da ga obiđete jer će te uživati u svakoj uličici, kućici... ma u svakom kutku ovog divnog mesta.
U Valldemossi se nalazi i manastir iz 13 veka koji takođe možete posetiti.
Agencije organizuju posetu Valldemossi u vidu izleta, ali je to skuplja varijanta pa vam ja preporučujem da ukoliko iznajmite auto odete sami u obilazak.
Ono što takođe ne smete propustiti je da odvojite barem jedan dan za razgledanje grada Palma de Mallorca.
Es Trenc
Grad je jako lep, posebno stari deo grada u kome je gotska katedrala La Seu, palata Almudaina-kraljevska rezidencija koja je danas pretvorena u muzej, zamak Bellver koji je takođe muzej i mnogo, mnogo divnih građevina gaudijevih zgrada, muzeja, uskih uličica i sl.
Palma i noću pruža najbolju zabavu jer se u njoj nalazi par najpoznatijih dikoteka na ostrvu i bezbroj kafića i barova. Ukoliko pak volite šoping i to ćete pronaći upravo u Palmi gde imate raznih brendova, posebno španskih (mango, zara, springfild...) po relativno povoljnim cenama.
Postoji i jedan veliki tržni centr kod luke Porto Pi, i velika robna kuća u centru Palme na pet spratova u kojoj postoje i marke raznih kreatora po takođe povoljnijim cenama.
Što se cena tiče po meni su jedino garderoba i parfemi nešto jeftiniji nego kod nas, sve ostalo je izuzetno skupo za naš standard.
Nadam se da mi zbog ovoga neko neće zameriti pošto sam primetila da ima i drugačijih mišljenja, ali moje iskustvo sa cenama je takvo.
Cena iznajmljivanja automobila za 5 dana u avgustu je bila 220 eur+40 eur za ful osiguranje što je ukupno 260 eur+ gorivo, tako da vam samo za auto treba 300 eur.
To je cena u Arenalu, u Palmi sam čula da ima mnogo povoljnijih renta-car agencija ali biste morali da rezervišete unapred putem interneta.
Jedna ležaljka na najlepšoj plaži Es Trenc je 7 eur plus 2 eur za suncobran.
Parking na toj istoj plaži je 5 eur za ceo dan ili ukoliko ćete malo dalje da parkirate pa da pešačite onda je 2 eur.
Sok je od 2 do 5 eur, kako gde. Ukoliko želite da posetite koridu ili da odete na hacijendu i uživate u flamenku za svaku od tih ekskurzija ćete morati da izdvojite po 60 eur.
Ibiza
Trajekt do Ibice ("Ibiza" ako zelite da vidite i nju) je 70 eur plus ostali troškovi dok ste tamo.
Sad ću ukratko napisati par reči o onom što mi se nije dopalo na Majorci, a to je pre svega taj masovni turizam i gomila nekulturnih, pijanih, drogiranih, bučnih turista, prvenstveno Nemaca u Arenalu i Engleza u Magalufu koji su blago rečeno grozni.
Preporučila bih vam da izbegavate ova dva mesta u širokom krugu.
Ja sam nažalost ostala imuna na savete sa ovog sajta pa sam imala gomilu neprijatnosti u hotelu sa tim istim Nemcima i seljakala se 5 puta iz sobe u sobu za 10 dana zbog uznemiravnja od strane pomenutih.
Hoteli u Arenalu su generalno loši, stari, a posebno oni sa dve i tri zvezdice, pa dobro pogledajte kada birate hotel i svakako preporučujem neko mirnije mesto na Majorci od ova dva, jer čak i ukoliko ste mladi i volite izlaske i noćni provod njihov način provoda se totalno razlikuje od našeg i neverujem da se ikom sa ovih prostora može dopasti sem ukoliko nije na nekim jakim opojnim sredstvima pa mu je svejedno.
Naši turisti uglavnom izlaze uveče u Palmu gde je svakako mnogo, mnogo bolje.
Majorka nije nuzno samo ostrvo za grupu od 18 do 25. Ako ste stariji i umorni od zurki i napijanja, zaobidjite Magaluf, El Arenal, Palma Novu.... i idite na sever ili istok ostrva.
Porto Cristo nocu
Odusevljena sam plazama na istoku i jugu, posebno oko Cala D'Or i Porto Crista itd..
Kristalno cisto more, prelepo rastinje i jako lepi restorancici i kafici na obali.
Putevi su dobro obelezeni i a rent-a-car obavezno uzmite jer Majorku ne mozete doziveti ako obidjete samo 2-3 mesta. Gradici u unutrasnjosti su jako simpaticni.
Oseca se onaj tradicionalni spanski smek (baka u crnom sedi ispred kuce, spanci koji idu ulicom i pevaju, crkvice i primorske kuce...).
Obisla sam gotovo celo ostrvo i za svaku generaciju bih mogla da preporucim odredjenu stranu ostrva... tako da:
- Mladi i ludi do 25 godina - jug, Magaluf na prvom mestu.
- Romantika, parovi, bez dece - jug, jugo istok (cala D'or, Porto Cristo... rent a car pa u obilazak :))
- Stariji parovi - Paguera (pod ruku sa Nemackim turistima, jesce te bratwurste (bavarske kobasice)i igrati uz polku.
- Parovi sa decom... sever. Alcudia i okolina. Zivopisno. Puno restorana, kulturnih bastina, prelepa ogromna plaza i puno malih plaza u blizini. Takodje, ostrvo je puno malih uvala i vecina ima tuseve i spasioca, a more je mirno i idealno za decu.
I za kraj ukoliko posetite Španiju obavezno probajte sangriju vrlo je ukusna i pitka sa puno voćkica samo pazite jer ta pitkost može biti i varljiva..