Planina Vlašić se nalazi u samom centru Bosne i Hercegovine. Kako je Federacija Bosne i Hercegovine trenutno podijeljena na kantone,  Vlašić je smješten u Srednje Bosanskom kantonu. Nadmorska visina planine Vlašić iznosi 1943m, a najviši vrh je Paljenik. Vlašićka visoravan je visoka oko 1300m.
Sportsko-rekreacioni centar Babanovac je jedan od poznatijih na ovoj planini, odnosno na Vlašiću , a povezan je sa Travnikom dvjema asfaltnim saobraćajnicama. Udaljenost Travnik - Babanovac je samo 28km.
Područje Devečani (1760m) i vrh Galice predstavljaju atraktivne ciljeve planinara, a raspolažu dobro obilježenim planinskim stazama te skijaskim. Na Babanovcu (1260m), koji je sa Travnikom povezana  asfaltnom cestom dugom 20 km, nalazi se poznati centar za zimske sportove, kojim raspolaže sa 5 skijaških liftova, staze za hodanje na skijama u ukupnoj dužini od 15 km i sa 4 velike skakaonice. Godinama je bila poznata po internacionalnom Pokal Vlašić Evropa Kupu koji je 13 puta održan na 90-metarskoj skakaonici na kojem su pred 12000 gledalaca nastupali takmičari iz 10 evropskih zemalja, Japana i SAD te mnogih drugih.
Šumoviti pašnjački predjeli sa ski-liftovima izvanredne su staze za alpsko i nordijsko skijanje, snowboard i sankanje.
Ski Liftovi su slijedeći:
  1. "Ugar" sa kapacitetom od 650 skijaša za jedan sat,
  2. 2. "Markovac" sa također 650 skijaša po satu,
  3. 3. dupli, sidro-lift "Babanovac" kapaciteta 2100 skijaša po satu noćno skijanje,
  4. 4.  posljednje izgrađeni ski-lift "Visovi" ima kapacitet od 900 skijaša po satu.
  5. 5. "Baby" ski-lift za djecu i početnike sa kapacitetom od 300 skijaša za jedan sat. Ovaj lift  opremljen je reflektorima za noćno skijanje koje startuje svaku noć od 17:00 do 22:00h. 


Na Vlašiću i Babanovcu snijeg se zadržava tokom 5 mjeseci godišnje, a nekad i duze sve zavisi od godine do godine, a tu su i uredjaji za umjetni snijeg kako bi se sezona produzila ili ubrzala.
Olujni dani su izuzetno rijetki, a staze za skijaše su dobro zaštićene od jakih vjetrova. Planina  je atraktivna za posjetioce i u ostalim godišnjim dobima, pogotovo ljeti. Izleti, planinarenje, šetnje najljepšim predjelima Vlašića, kao što su prekrasna rijeka Ugar i  njeno izvorište, Kraljica (jedan od najljepših dijelova Vlašića ), Devečani (planinarski dom), te sam vrh Vlašića - Opaljenik 
Mnogo bogatija vanpansionska ponuda je tokom zimskih mjeseci, kada se na planini Vlašić, tačnije u hotelima, motelima, pansionima i privatnom smještaju nalazi veliki broj posjetioca iz svih krajeva Evrope koji
ovde provode svoje godisnje odmore.
Naime, tada Sportsko Rekreacioni Centar Babanovac nudi mnoge vanpansionske ponude.
Na Vlašiću se svake godine također održavaju internacionalna ski i snowboard takmičenja, koja su često praćena koncertima na otvorenom, a nocni zivot za mlade je vrlo razvijen te svako vece rade diskoteke, a poznato je i po gostovanju mnogih estradnih zvijezda.